Kategorier
Inlägg

Andra tongångar från Söder

Året är 1996. Det är möjligt att MFF hade skrapat ihop en klack vid det här laget, det orkar vi inte ens ta reda på. Den var i alla fall inget man brydde sig om. Vad som däremot verkar vara ett tidlöst fenomen där nere i Skåne, är att man envisas med att köra sin flottiga käft om saker man inte begriper sig på. I det här exemplet är det Expressens Mats Olsson – proppmätt, upprörd och efterbliven på klassiskt skånskt manér – som förfasas över det växande fenomenet med bengaler på svenska läktare.

Men vadå, säger nån, var inte alla journalister på den här tiden lika upprörda över bengalerna? Olssons inspel är ju från en tid när Malmö spelade på en öde friidrottsarena framför massa gubbar. Det var ju långt innan Malmö blev Sveriges självklara högsäte för den renläriga ultraskulturen och gick i täten för att den spreds över hela landet?

Nja, från Söder hördes ändå, som så ofta, lite andra tongångar. I Aftonbladet gav Sofias egen Lasse Anrell sin syn på eldandet. Lasse, tokbajare och bosatt vid Färgargårdstorget, denna fett äkta 80-talspärla inkilad mellan Vita Bergen och Hammarby Sjö, hade inga problem med att se det vackra och passionerade i den här senaste formen av kärleksyttringar från läktarna. Att han har ett exceptionellt öga för dynamik och alternativ finkultur blev ju ännu mer tydligt senare, när han hyllade kritaen5a i sin krönika och gjorde fotbolls-VM i deras klassiska tröja.

Så vad är då sensmoralen i den här historien? Ingen alls egentligen, vi håller inte på och uppfostrar folk till höger och vänster. Det överlåter vi till alla vilt svingande färskingar som famlar efter en egen identitet med pekpinnar till andra. Vi kan helt enkelt bara konstatera att Lasse slog ett slag för ett bra bengalinferno, minst ett par årtionden innan Noa Bachner började ordbajsa om läktarkultur. På samma sätt som Hammarby hade en bred och levande ståplatskultur några årtionden innan Malmö hade det. Plus att det kan vara jävligt klädsamt att hålla käften om vad andra är och inte är, när man bara är en parantes i sammanhanget man verkar i.

#hammarby #bajen #90s #ultras #pyro #söderstadion #1970 #södermalm #sofia #vitabergen #färgargårdstorget #hållkäft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s