Foto: Henric Wauge

Från Garbo till Gibbe

…och alla däremellan. Det finns ingenstans där damerna har nåt på våra Söderbönor. Greta tog sig fram från dom enklaste förhållanden på Blekingegatan och blev sin tids största internationella ikon. Ellen växte upp på Kanalplan och har följt sin moderklubb mellan serierna sen dess, en snart unik hjälte inom fotbollen.

Från historien om Alva och lagbilden med dom stenhårda pionjärerna för hundra år sen, till segertåget i höstas och den respektlösa inledningen av årets allsvenska. Hemmamatcherna på klubbens första stadion där i hjärtat av Katarina och Sofia. Hammarby IF har en lång tradition av fett äkta damer. Ändå är känslan nu att resan bara börjat.

Emblemet kommer från det klassiska italienska klubbmärket, där Atalanta 1907 är utbytt mot Hammarbys mytomspunna hemkvarter, och den grekiska mytologins Atalanta mot traktens egen halvgudinna, Greta Garbo.

Söderbönor såldes med allt överskott till stödplåtar på damernas matchdagar. Den trycktes i 120 ex, vilket gav totalt 5000 kr in till klubben.

Självklart vek vi varsin tröja åt dom två stora kulturbärarna i dagens damlag.

Garbomotivet har också tagits fram som pin tillsammans med Hammarbyiterna. Pinen gjordes i hundra exemplar och såldes för hundra kronor styck, med allt överskott direkt till damlaget.

Stort tack till Oskar Wettergren som alltid ställer upp och gör färdig design av våra idéer

Läs mer om Alva och lagbilden på hammarbyfotboll.se