Kategorier
Inlägg

Tyst i klassen

På söndag är landets mest anrika supporterskara ute och reser igen! På hemmaläktaren står det senaste påhittet.

Mitt i förra veckans manifestation var det kanske nån som la märke till Degens budis? Om arbetarlag, aktiebolag och modern fotboll? Tacksamt sår att peta i förstås, och man lyfter lite på hatten för häcklet. Just Degen har ändå viss täckning, en död bruksort känns så långt från gentrifiering och mäktiga arenabolag man kan komma, och innan det blir modernt med nedflyttningsångest i foppatofflor kan man knappast anklaga dom för det heller.

Budskapet fick dessutom önskad effekt, ryggdunk på nätet från djurgårn och gnaget, pionjärerna inom allt från bolagisering, farmarklubbar och börsnotering, till sponsorupptåg, reklamkampanjer och agentstyrning.

Så långt inget att höja på ögonbrynen över. En annan rätt skev grej däremot, är att det är samma generiska jävla flingpaketsultras som håller banderollen, som man ser i snart sagt varenda håla vi tar över. Ni vet, alla kläderna ur katalogen, prylarna och poserna på plats. Alla har köpt in på dom livrädda storklubbarnas chimär att just Hammarby på nåt sätt driver den moderna fotbollens utveckling, och gapar med så mycket dom orkar.

Vore dom inte så otroligt fula, så är det nästan lite sött. Där hänger fem utklädda oskulder på räcket och oroar sig över att svensk fotbolls första, största, bredaste och bångstyrigaste läktarkultur ska tystas av sin egen klubb.

Den värsta oron skulle nog lätta om dom bara bytte tvillingtwitter mot ett vanligt samtal, eller till och med en bok, det finns ju ett gäng på ämnet. Få klubbar har svajat som Bajen genom åren, men pratar man en stund om fenomen som Kvarnengänget och hösten 70, Kenta, Bajen Fans och långsideklacken, samban på Ullevi, läktarpionjärerna på 90-talet, premiärmarschen eller Supportrarnas matchprogram, då blir man plötsligt inte lika skitnödig av en chokladsponsor. Vi ska nog klara av att en utländsk tränare på genomfart vill diskutera VAR.

Med det sagt måste vi förstås fortsätta slåss för att försvara vår plats i en urspårad fotbollsvärld. Och i det ingår nog att täppa till käften på Häckens nya klack?

#hammarby #bajen #ontour

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s