Kategorier
Inlägg

Från salpeterbomber och porrspons

I veckan var några av oss på Hammarby-institutionen Den Gröne Jägaren för ett boksläpp. Ni vet, en av dom där krogarna på Söder som flaggar grönvitt på matchdag, men i princip är synonym med Bajen alla årets dagar. Den som även sköter biran på Kanalplan så här års.

Nu var Jägarn redan fullt när alla smålänningar elcyklade förbi på väg hem från byrån till bostadsrätten i sina stoney-jackor och uppblåsbara cykelhjälmar. Det var fullt av förväntansfulla bokköpare, men framförallt var det fullt av eldsjälar. Bajare ur olika generationer, med tusentals obetalda arbetstimmar investerade i den gemensamma kulturen.

Den här gången var det en av dom ljusskyggare grenarna som delade rampljuset med den kanske allra mest uppstyrda och utåtriktade. Tifograbbarna, rakt av dårar som i hemlighet viger sina liv åt vårt uttryck på läktarna. Matchprogramsgänget, som gått från en vurm för tryckt statistik till att dokumentera hela företeelsen Hammarby i kvalitetsverk efter kvalitetsverk.

Vi säger ibland att engagemanget är unikt för oss, men det är det förstås inte. Däremot är det svårt tvek på att en likadan bok hade kunnat göras någon annanstans. Dom grundläggande förutsättningarna är nämligen att man ska ha en av landets första och ledande tifogrupper och ett eget supporterdrivet bokförlag, som har det förtroendekapital som krävs för att få full tillgång till en stängd värld. Senast vi kollade hade dom varken eller i Kalmar, eller var det nu var den senaste tweeten om fotbollsturister kom från.

Boken då, var den bra eller? Helt jävla tecknat bra. För oss som ändå hängt med sen salpeterbomber och porrspons är det en underbar inblick i hur det funkar idag, det där som många nästan tar för givet. Äntligen får alla höra direkt från genierna som så ofta lyckats träffa så jävla rätt. Det är också en fin och initierad historik över tifokulturens födelse, här och i Italien.

Journalistiskt är den otrolig, du kan lika gärna köpa en till svärmorsan också, hon kanske till och med slutar muttra om försenade avsparkar på köpet.

Sist men inte minst är det, som vanligt, en ren uppvisning i vilken kraft och kvalitet det finns kring den här gamla roddklubben. Hammarby – Övriga, 100-0.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s