I Myten #2 har vi vigt mittuppslaget åt ett kollage framtaget av genierna på @bajenclubsofia. Kollaget samlar fyra bilder från Söderstadions 90- och 00-tal i en vacker påminnelse om en tid som aldrig kommer komma tillbaka.
Supporterpionjärerna Hammarby var såklart först med fanzine i Sverige (vem är förvånad?). Men faktumet är att vi med rätta kan betrakta oss som nyskapande även med europeiska mått mätt. Det första fotbollsfanzinet, York Citys Terrace Talk, gavs nämligen ut i november 1981. Redan i april 1982 var det första numret av Bajen Fanzine tryckt. Om vi hade varit sex månader snabbare hade vi varit först i Europa.
-Jag hade inte läst Terrace Talk, berättar Håkan Willner, Bajen Fanzines första redaktör. Än idag vet jag knappt vad det var. Det fanns inga andra fanzine att inspireras av heller, om något läste jag New Musical Express.
Under 90-talet infann sig Hammarbys riktiga fanzineboom. 1991 kom Bajenvrålet, 95 Än Går Det Vågor, 96 Tigerrandigt och In Hammarby Veritas, 99 Fjärde Bytet. Då hade tifon dykt upp och fanzinen blev en given kanal för att dokumentera det nya läktarfenomenet, som Bajen var först i Sverige med (återigen, vem är förvånad?). Tifobilder var inget som brukade publiceras i kvällspressen, så när fanzinen visade bilder på tifon var det kanske första gången läsaren fick se dem.
-Jag tror att jag var först med att göra ett mittuppslag med bild, säger Markus Knodt, redaktör för Bajenvrålet. Det borde ha varit 1995, och det var ett kollage med bilder på Söderstadion, flaggor och klacken på ett derby på Råsunda. Jag bad en tjej på kontoret i fabriken där jag arbetade att hjälpa mig med färgkopior till mittuppslaget.
I Bajen Fanzines andra nummer finns en beskrivning om hur det går till på bortamatcher (bild 3). Det spelas hög musik, dricks alkohol och används en tuff jargong. Uppenbarligen fanns ett behov att lära ut hur det gick till att vara fotbollssupporter. Under fanzinens andra våg fyllde kanske mittuppslagen den rollen, fast med tifon? Det handlade om att visa de skeptiska hammarbyarna hur snygga tifon faktiskt såg ut, från andra sidan av de glansiga arken man förväntades hålla upp.
-Jag hade ett kontaktnät på drygt hundra personer från hela Europa som jag bytte bilder på tifon och våld med, säger Markus Knodt. Varje gång man kom hem från semester var det som julafton när man öppnade brevlådan. Kanske låg det någon bild på Inter eller något annat lag med tjusiga tifon man kunde inspireras av.
Idag finns såklart inte behovet av att lära ut hur ett tifo ser ut i ett fanzine. Tifobilder tenderar att komma ut i sociala medier i samma stund som de visas upp på läktaren. Supportrarna är både skådespelare och åskådare, och kan i realtid se hur OH-flaggan de står under ser ut från pressläktaren. Men vi tar varje chans vi får att hylla Hammarbys fanzinekultur och lyfta fram dem som banade vägen. Dessutom får ni som köper fanzinet möjlighet att smycka bokhyllan, korridorsskåpet eller uppslagstavlan på arbetsplatsen. Var sätter du upp mittuppslaget från andra numret? Skicka in till @bajenclubsofia så lägger de upp på story.




Myten finns att köpa för 30 kr på Söderbokhandeln och 69:ans tobak eller beställas via mejl till redaktion@mytenfanzine.se