Kategorier
Inlägg

Angående kreti och pleti

Nu ylar kreti och pleti om Hammarby igen. Det är man ju oerhört van vid, men den här gången är det lite annorlunda. Den här gången är det ett ämne som gör en själv illa berörd, och inte bara kränker nån tönt från Möllan som behöver projicera all sin ängslighet kring fotbollens utveckling på en yttre fiende.

Med det sagt, så ska man i sitt eget illamående ändå komma ihåg hur löjligt uppskruvat tonläget har varit på vissa håll, redan innan det här. Det spelar liksom ingen roll om det är inkast, spelartunnlar eller chokladspons, behovet av att spy ur sig teorier om vad Bajen är och inte är har nått helt bisarra nivåer. Själva twittersupportern som fenomen är såklart en orsak, men framförallt beror det på att vi varit på frammarsch ett tag och att det mest uppkopplade kolikbarnet av dom alla haft ett enormt behov av att rationalisera kring sin egen flytt till andra sidan stan.

Så visst har gnället eskalerat, men det är långt ifrån nytt. Redan när Hammarby IP byggdes 1915 och Bajen skapade en arena för det organiserade idrottandet utanför dom välbärgade kvarteren, så var det något man såg ner på från många håll. Smeknamnet Söderstadion var “dumt och fult”, den skulle aldrig kunna “snobba upp sig tillräckligt för att bära detta ädla namn”. Det var såklart bara den på Östermalm som förtjänade det. Gnagets borg. Låter det bekant, att nån annan ska diktera vad vi kallar vår hemmaplan?

Slödder, smuts, pundare, luffare. Historiskt har man sparkat neråt för att vi kört över dom utanför plan, nu är det ju ännu fler grejer som stör. Men alla kan inte ha skrivet i stadgarna att man ska vara kungens lag, och alla kan inte lita på näringslivstoppar i supporterleden när man står inför konkurs. Istället trivs vi bra med att föra vidare traditionerna i den största supporterdrivna kulturen landet sett. Den mår för övrigt bättre än någonsin, med egna matchprogram, böcker, filmer, magasin, poddar och fanzine. Och det är inom det kollektivet vi hanterar stormar om dom kommer, precis som vi hanterat dom förut, genom att se till att kliva rakryggade ut på andra sidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s