Kategorier
Inlägg

Där Bajen lirar

Med det tristaste året nånsin bakom oss, så vill vi ta upp en tanke från @repslagargatans vackra krönika om sista matchen på gamla Söderstadion.

Det är inte utan att det skavt lite ibland, vad vi kallar platsen vi spelar på sedan dess. Vissa har inte velat använda ”Nya Söderstadion”, det har känts fel att ens jämföra med den gamla, som var nåt helt annat. Samtidigt är det helt jävla barockt att den som pröjsar mest ska bestämma vad man kallar sin hemmaplan.

När staden bestämde sig för en multiarena på den plats som vikts för Hammarbys nya stadion, så blev Stockholmsarenan officiellt arbetsnamn. Innan dess var ”Nya Söderstadion” rätt etablerat, både bland oss, politiker och djurgårdare som tryckte tröjor i protest mot en inflytt. Det stod snart klart att namnet ändå skulle horas ut av staden, så därför har det alltid varit givet att arenan kommer heta vad vi själva väljer att kalla den. Sen kvittar det liksom vad nån viktigpetter på internat skickar för wikipedialänkar. Ibland hör man ett krystat ”Stockholmsarenan”, men märkligt nog verkar historierevisionisterna från Östra Station väldigt bekväma med ”Tele2”. Dom gillar ju annars att ropa modern fotboll och peka sina fettiga fingrar mot alla andra.

Där Bajen lirar har alltid hetat Söderstadion, från Kanalplan, via Johanneshovs IP till ”gamla” Söderstadion från 1967. Undantaget är så klart när vi spelat på Råsunda eller Stadion. Helt naturligt, eftersom dom låg i en helt annan del av stan och ett andra lag redan hörde hemma där.

Publikförbudet har gjort det smärtsamt tydligt att dagens arena inte är som den förra, i den meningen att om vi inte är där, så finns nästan ingenting kvar alls. Förut hade tomma läktare ändå burit synliga årsringar av ett långt läktarliv, med klibbor, klotter och den nednötta grönvita betongen.

Ändå sitter vi och längtar så det värker efter den sterila arenan på TV:n. Och det är det som är poängen. Oavsett andra omständigheter som tvingas på oss, så fortsätter vi samlas där Hammarby spelar. Och det är där och då magin uppstår. På Söderstadion, och inget annat.

#hammarby #bajen #söderstadion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s